Je hebt een mooie website laten bouwen, er lopen meerder Facebook-advertenties om jouw diensten te promoten en je hebt jouw belangrijkste zoekwoorden in een Google Search campagne gezet. Het levert allemaal zeker verkeer naar de website, maar, ja een hele grote MAAR, er komen geen acties, verkopen of conversies. Hoe laat je dit allemaal voor je werken? Het antwoord is marketingfunnels.  Met de uitwerking van één of meerdere funnels verbind je de marketingmiddelen en -kanalen met jouw website of webshop en laat je geen stilte vallen zodra de klant op jouw website belandt.

 1. Wat is een marketingfunnel?
 2. Een marketingfunnel maken
 3. De voordelen van een marketingfunnel
 4. Samenvatting

Een funnel is een soort trechter die bezoekers, vanaf een ander kanaal, door je site leidt tot zij een conversie doen.

 Wat is een marketingfunnel?

Een marketingfunnel is een strategie waarbij je de reis van je klanten over jouw website uitstippelt, hoe klanten interactie hebben met de website en uiteindelijk eindigen in het stadium waarin ze klaar zijn om jouw product of dienst te kopen. De marketingfunnel is de set van stappen die een bezoeker doorloopt voordat ze de gewenste conversie bereiken.

Hoe werkt een marketingfunnel?

Een marketingfunnel of aankooptrechter werkt als het volgt: In eerste instantie zorg je er voor dat potentiële klanten naar jouw website toekomen via marketingmiddelen en marketingkanalen zoals Facebook Ads, organische zoekresultaten of Google Ads. Dan overtuig je de bezoeker om hun e-mail te delen in een pop-up voor een nieuwsbrief aanmelding of een weggever. Vervolgens stuur je een e-mailreeks naar de potentiële klant waarbij je betrokkenheid met een product of dienst creëert. Na de conversie zorg je ervoor dat de klant tevreden is en blijft en jouw merk of bedrijf aanbevelen aan hun netwerk.

Het doel van een marketingfunnel

Uiteindelijk willen we, door middel van een funnel, dat potentiële klanten op onze website een aankoop doen, direct bellen, zich aanmelden voor een nieuwsbrief of het contactformulier op de website invullen. Als een bezoeker iets doet, willen we dat dit via onze website gebeurt, zodat we een getraceerde conversie krijgen. Kortom, de bezoeker converteert van – bijvoorbeeld – browsen naar het ondernemen van de actie die jij wilt dat ze ondernemen. Aankooptrechter en stadia

Uitgangspunten van een funnel

Er bestaan verschillende versies van een funnel, er is niet 1 die voor iedereen werkt. Ook trial and error is van toepassing bij het uitwerken een effectieve marketingfunnel. Er zijn echter wel een aantal uitgangspunten die voor alle funnels werken, namelijk:

 • Het vergroten van de bekendheid en bewustzijn rondom je merk, product of dienst
 • Interesse wekken waardoor potentiële klanten betrokken raken met het aanbod
 • Roep een verlangen op tot aankoop door informatie en kennismaking
 • Het leiden van potentiële klanten door de trechter naar de uiteindelijke aankoop
 • Klanten helpen bij het uitvoeren van gewenste actie voor retentie, zoals ambassadeurschap

 Een marketingfunnel maken

Voordat je een marketingfunnel maakt is het belangrijke om alle doelen die op jouw website voltooid kunnen worden in kaart te hebben. Zo kunnen potentiële klanten een weggever downloaden, een aankoop doen, contact opnemen of zich inschrijven op een nieuwsbrief. Daarna is het van belang om de verschillende stadia van de funnel uit te werken. Dit kan je doen aan de hand van onderstaande funnel formule.

Stadia van de marketingtrechter

In de reeks stappen die leiden tot conversie, zijn er veel mensen die de eerste stap nemen, namelijk het bezoeken van uw website. Vervolgens, als de bezoeker verder gaat en de volgende stappen neemt, verlaten sommigen van hen uw site, en wordt de grootte van uw publiek kleiner. De top van de trechter bestaat uit het binnenkomende verkeer van bezoekers op je website, daarom is dit gedeelte ook breder. Alleen de meest geïnteresseerde bezoekers zullen verder gaan in de funnel. De trechter wordt dus steeds nauwer. De trechter, of marketingfunnel kun je met de marketingfunnel model uitwerken. Hieronder worden de verschillende stadia van het model uitgelegd.

 • Aantrekken De marketingmiddelen die je inzet om bezoekers naar je website toe te trekken.
 • Betrokkenheid Betrek en informeer bezoekers bij de inhoud van de website om hen te inspireren hun contactinformatie te delen.
 • Ontdekken Zorg ervoor dat potentiële klanten kunnen ontdekken wat ze te wachten staat, door bijvoorbeeld een tipje van de sluier te geven. Hierdoor wordt hun beslissing tot aankoop makkelijker gemaakt.
 • Conversie/aankoop Alle inspanningen die leads aanmoedigen om af te sluiten en betalende klanten te worden.
 • Retentie Houd klanten tevreden met kwaliteitsvolle diensten die hun inspireren tot doorverwijzing of zelfs ambassadeurschap.

 De voordelen van een Marketingfunnel

Marketingfunnels kunnen worden toegepast op elke gewenste klantinteractie of conversie binnen jouw website. Voor online verkoop, het genereren van leads of het verzamelen van clicks als een affiliatie, een marketingfunnel kan hier een grote meerwaarde leveren. Het inzetten van een trechter toont de verschillende contactmomenten van jouw klanten met jouw bedrijf.

Marketingfunnels zorgen voor meetbare resultaten

Een van de belangrijkste voordelen van een marketingfunnel is de meetbaarheid. De trechter kan laten zien waar je klanten verliest, zodat je jouw strategie kunt bijsturen. Als je bijvoorbeeld klanten verliest voordat ze het tweede stadium van de funnel hebben bereikt, is er een betere campagne voor merkbekendheid nodig.

Verhoog het conversiepercentage met funnels

Funnels helpen om het conversiepercentage van een website te verhogen. Het aantal bezoekers op een website, wordt kleiner, maar de bezoekers die blijven, zijn degenen die eerder voor het aanbod zullen gaan. Dit betekent dat niet-relevante bezoekers door de funnel worden uitgefilterd. Degenen die blijven hebben meer kans om te kopen of gaan meer kopen, waardoor het conversiepercentage wordt verhoogd.

Voorspellen en problemen identificeren met een marketingfunnel

Aangezien de funnel meetbaar is, kunt je het verkoopvolume na verloop van tijd voorspellen. De cijfers, in combinatie met de funnel, kunnen inzichten opleveren van succesfactoren, maar ook probleemgebieden. Wanneer potentiële klanten de funnel verlaten, kan dit herleid worden tot de fase waarin ze zijn uitgestapt. Deze gegevens kunnen nuttig zijn voor het creëren van een kick-ass marketingstrategie. Ambassadeurs door funnel marketing

Word of mouth van ambassadeurs

Een effectieve funnel levert niet alleen leads en klanten op, maar ook ambassadeurs. Het is daarom belangrijk om ook aan nazorg te doen en de trechter niet te laten eindigen bij aankoop of conversie. Retentie en dus blijvende klanttevredenheid levert voor relatief weinig inzet (budget en tijd) meer op dan betaalde promoties, namelijk word of mouth.

Tools voor het inrichten van marketingfunnels

Er zijn verschillende tools en programma’s die je kunt gebruiken voor het inrichten van jouw marketingfunnels en marketing automation (automatische regels die gestart worden na bepaalde handelingen). Studio Fraei werkt voor haar klanten voornamelijk met affiliate links, MailBlue en Funnelytics.

   

Ik maak in sommige gevallen gebruik van affiliate link. Als jij een aankoop doet nadat je op een link hebt geklikt, ontvang ik hier een kleine commissie voor.

 

Wat moet je nu echt weten over marketingfunnels?

Samenvatting

Het is belangrijk dat jouw bedrijf gebruikmaakt van logische, praktische en effectieve marketingfunnels, zodat je potentiële klanten kunt aantrekken en ze converteren in betalende klanten. Laat een ingerichte funnel voor jou werken en leer van succes en probleemgebieden in de verschillende stadia van een funnel. Zo kun je aanscherpen en verbeteren waardoor je in de praktijk ook jouw marketingstrategie verbetert en kunt verduidelijken.

Hulp nodig bij het inrichten van jouw marketingfunnels?

Is bovenstaand verhaal nog steeds gibberish en marketingfunnels vaag voor jou? Of wordt je al duizelig van het idee om dit zelf op te zetten? Geen nood, want hier kan Studio Fraei jou bij helpen.

Neem gerust contact op om een vrijblijvende call in te plannen om de mogelijkheden van marketingfunnels voor jouw bedrijf te bespreken!

 

Hé, wacht!Zeker weten dat je niks van Studio Fraei wilt missen?!

Voor dat je er vandoor gaat, willen we je nog wel de mogelijkheid geven om écht niks van Studio Fraei te missen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je bent altijd op de hoogte!

%d bloggers liken dit: